Naam Paul van Nijnatten op viaduct

29/02/2024

Paul van Nijnatten ging als dienstplichtig soldaat vrijwillig onder de VN vlag naar Bosnië. Hij was ingedeeld bij het 1  (NL/BE) VN Transportbataljon. Op 18 december 1994, elf dagen voor zijn terugkeer, overleed hij door een noodlottig wapenongeval. Paul is een regimentsgenoot en zijn naam staat in onze gedachte en op ons monument in Soesterberg gegrift. Wij zijn hem niet vergeten, en vanaf gisteren wordt zijn naam door vele landgenoten gezien. Het viaduct bij Eindhoven waar de A50 de Huizingalaan doorkruist, heet vanaf nu het Soldaat 1 Paul van Nijnatten viaduct. Op het stadhuis van Eindhoven werd op 28 februari de officiële vernoemingsceremonie gehouden. Onder veel belangstelling van zijn maten van toen en uiteraard de familie, stonden de burgemeester van Eindhoven de heer Jeroen Dijsselbloem, generaal majoor b.d. Messerschmidt van het Veteranenplatform en de ik, namens Commandant Landstrijdkrachten, stil bij deze  vernoeming.

Het vergelijk werd getrokken met de bevrijding van Nederland waar ook veel jonge militairen uit andere landen de moed opbrachten om voor ons te strijden en de vrede te brengen en daarvoor het hoogste offer brachten. Ook Paul ging naar Bosnië om het verschil te maken. Niet machteloos toekijken, maar hulp te brengen naar de mensen die dat nodig hadden. Ook hij bracht het grootste offer en zijn familie , vrienden en oud collega's missen hem nog steeds.

Uiteraard werd er een toost uitgebracht op Paul, zijn familie en het regiment door onze RA en had Ik de eer en het genoegen een replica van het naambord dat op het viaduct staat, te mogen overhandigen aan Paul's ouders die daar zeer dankbaar voor waren.

Onder het genot van een drankje en een lekker hapje keek eenieder op zijn of haar eigen wijze terug op deze bijzondere middag.

Dank aan de gemeente Eindhoven, het Veteranenplatform, Rijkswaterstaat en alle instanties en personen die hebben bijgedragen aan deze vernoeming en de mooie ceremonie.

Opdat wij Paul niet zullen vergeten!

RC

Met dank aan fotograaf Bram Sayes

Vrienden van het Regiment