Bergings Identificatie (BIDKL)

27/03/2024

De Bergings Identificatie Dienst Koninkljke Landmacht (BIDKL) is een Bijzondere organisatie-eenheid van het OTCLOG. Het team bestaat uit 5 leden en allen zijn van ons regiment! Hun werk is specialistisch, ingewikkeld en innovatief. Het doel is om onbekende militairen die hun graf hebben gevonden te identificeren en de nabestaanden die alleen weten dat hun militair vermist is geraakt, vaak na vele jaren  kunnen vertellen dat en waar hij is gevonden Onlangs is er opnieuw een oorlogsslachtoffer geïdentificeerd dankzij DNA-onderzoek. Het gaat om Petrus Albertus van Dieren. De BIDKL achterhaalde zijn identiteit na bijna 82 jaar.

De Duitse bezetter executeerde Van Dieren op 24 juli 1942 op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. Hij was een jaar eerder gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij een overval op een distributiekantoor in Amsterdam. De Duitsers veroordeelden hem en nog enkele anderen tot de doodstraf. Na een verblijf in de Scheveningse gevangenis werd het vonnis voltrokken.

Massagraf

Na de oorlog werden zijn stoffelijke resten aangetroffen in een massagraf op de Waalsdorpervlakte. Identificatie was destijds niet mogelijk. Daarom werd hij als onbekende Nederlander begraven op het Nationaal Ereveld Loenen.

Onderzoek door de BIDKL wees uit dat Van Dieren zich waarschijnlijk onder de onbekende doden op het ereveld bevond. DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaf definitief uitsluitsel. Dat gebeurde nadat een nabestaande van Van Dieren een DNA-monster had afgestaan.

Honderd van Loenen

De BIDKL, de Oorlogsgravenstichting, het NFI en het Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen begonnen in 2018 een project om de zogeheten ‘honderd van Loenen' te identificeren. Het BIDKL onderzocht de stoffelijke resten van 103 onbekenden die op het ereveld begraven liggen. Het doel is hen alsnog een naam te geven.

Geert, Els, Bianca , Sander en Kai, van harte gefeliciteerd met dit resultaat en veel respect voor jullie werk!

B&T all the way!!

RC

Vrienden van het Regiment