Afgelopen vrijdag mocht ik twee Mobilisabele Oorlogskruizen postuum uitreiken aan de nabestaanden van korporaal Jan Zelessen en soldaat Arent Jan Vaags. Beide mannen waren tijdens de mobilisatie in 1940 opgeroepen en ingedeeld bij het Korps Motordienst.
Arent Jan Vaags toonde tijdens de meidagen van 1940 enorme moed door militaire voertuigen te vervoeren in Noord-Nederland, een cruciaal gebied voor de verdediging. Na de capitulatie keerde hij terug naar het burgerleven, maar bleef actief in het verzet. Later sloot hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten en ondersteunde de Canadezen bij de bevrijding van de Achterhoek. Zijn verhaal getuigt van onwankelbare loyaliteit en dienstbaarheid – zowel in oorlog als in vrede.
Jan Zelessen, geboren in Schiedam, zette zijn technische vaardigheden in als chauffeur en ziekenverpleger bij het Korps Motordienst tijdens de oorlog. Na de capitulatie werkte hij bij de Nederlandse Opbouwdienst, maar weigerde later dienst in de Arbeidsdienst en vond onderdak in een Rotterdams ziekenhuis. Vervolgens sloot hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten, waar hij hielp bij de bevrijding van Schiedam. Zijn moed werd beloond met het Herinneringsinsigne Binnenlandse Strijdkrachten. Vandaag eren we zijn inzet met het Mobilisabel Oorlogskruis4o
Arent Jan Vaags en Jan Zelessen toonden moed, opofferingsgezindheid en trouw aan Nederland. Ze stonden op, riskeerden hun leven en keerden na hun diensttijd vastberaden terug naar het burgerleven om zich voor Nederland in te zetten. Vandaag eren we hun inzet met het Mobilisabel Oorlogskruis. De familie van Arent Jan ontvangt daarnaast het Draaginsigne Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten – een blijvend eerbetoon aan zijn rol in het verzet. Hun verhalen herinneren ons eraan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Laten we hun namen blijven noemen – vandaag, morgen, altijd.
RC
💪🇳🇱 #oorlogsverhalen #veteranen #Aalten #Schiedam #geschiedenis #herinnering#Palmpit#HistorischecollectieB&T